Pionii lipsă - Perspective noi asupra ecosistemelor terestre din „Insula Hațeg”: o abordare geologică complexă

PE SCURT... Proiectul de cercetare New Pawns Hațeg s-a desfășurat pe parcursul a doi ani (1 Septembrie 2020 - 31 August 2022). O serie de activități au fost efectuate de către membrii echipei proiectului. Directorul de proiect a participat la o serie de misiuni de teren, în așa-numita entitate paleogeografică – „Insula Hațeg”, care cuprindea acum cca. 70 de milioane de ani părți din actuala Transilvanie. Au fost vizitate și zone noi, cu potențial fosilifer. Rezultatele acestor misiuni constau în colectarea de noi specimene fosile și în prelevarea unor eșantioane în vederea analizării lor. De asemenea, au fost realizate vizite la diverse instituții din țară pentru a accesa material fosil, în vederea realizării de comparații. S-au preparat, conservat, consolidat, inventariat și determinat sistematic specimene deja depozitate în colecțiile Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar și specimene nou colectate. S-au efectuat diferite investigații și interpretări ale rezultatelor, parte dintre acestea fiind prezentate în cadrul unor conferințe științifice, iar altele fiind publicate în diverse jurnale. O realizare importantă constă în definirea unei noi specii pentru știință de mamifer primitiv, Kogaionon radulescui. Acest mamifer face parte din grupul multituberculatelor (cu număr mare de tuberculi dentari pe suprafețele de uzură ale molarilor și premolarilor). De asemenea, s-a demonstrat că multituberculatul Litovoi tholocephalos descris în 2018, din localitatea Pui (județul Hunedoara), nu este nimic altceva decât Barbatodon transylvanicus descris în 1986 din aceași localitate. Au fost prezentate noi date cu privire la cel mai mic multituberculat din Cretacicul Superior al Europei, Barbatodon transylvanicus, demonstrându-se faptul că acesta era destul de răspândit pe teritoriul „Insulei Hațeg”. A fost prezentată o faună de reptile fosile din locaitatea Pui care include dinozauri și țestoase. S-au semnalat noi sedimente purtătoare de vertebrate (în special microvertebrate) din zona localității Oarda de Jos (județul Alba) și s-au tras unele concluzii cu privire la aspectul acestei zone în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani: era brăzdată de râuri, dar au existat unele tendințe de instalare ale unor mlaștini sau chiar a unor lacuri mici. De asemenea, au fost diseminate rezultate pentru publicul larg, prin două studii publicate în reviste cultural științifice și trei expoziții temporare care prezintă rezultate ale cercetărilor efectuate pe parcursul proiectului.

Proiectul de cercetare post-doctorală s-a desfășurat în perioada 1 septembrie 2020-31 august 2022 și a avut ca obiectiv să aducă date noi cu privire la ecosistemele terestre din așa-numita „Insulă Hațeg”. În urmă cu ca. 70 milioane de ani actuala Transilvanie era un teritoriu (probabil) insular numit generic „Insula Hațeg”. În zilele noastre, acest teritoriu corespunde Depresiunii Hațeg (în limbaj geologic, Bazinul Hațeg) sau Țării Hațegului, precum și altor părți din Transilvania.

Mezozoica „Insulă Hațeg” este cunoscută la nivel mondial datorită faunei endemice care a populat-o. Bineînțeles, dintre locuitorii acesteia se remarcă dinozaurii „pitici” descriși pentru prima dată la finalul secolului al XIX-lea de către Baronul Francisc Nopcsa. Totuși, fauna acestei insule străvechi cuprindea varii participanți. Pe lângă dinozaurii „pitici” (ornitopode – ex. Zalmoxes, Tematosaurus, Struthiosaurus, teropode – ex. Elopteryx sau de tipul Gargantuavis, sauropode – ex. Magyarosaurus, Paludititan), au existat și alte „bestii”, cum ar fi crocodili de dimensiuni variate (ex. Allodaposuchus, Sabresuchus, Aprosuchus), șopârle (ex. Barbatteius, Oardasaurus), broaște (ex. Hatzegobatrachus), păsări primitive (din grupul enanthiornithelor), țestoase (ex. Kallokibotion), dar și mamifere arhaice (multituberculate – ex. Barbatodon, Kogaionon). Peștii dominanți erau din grupul lepisosteidaelor (strămoși ai peștelui aligator actual - Atractosteus), în timp ce văzduhul era dominat de pterozauri (reptile zburătoare), dintre care unii erau gigantici (Hatzegopteryx), iar alții de dimensiuni mai mici (ex. Albadraco, Eurazhdarcho).

Astfel, directorul de proiect a fost în campanii de teren prin care a urmărit să colecteze noi fosile sau eșantioane de roci. Aceste specimene au fost preparate și au primit numere de inventar. De asemenea, s-au reperat noi localități fosilifere.

Rezultatele au fost prezentate în manifestări științifice naționale sau internaționale, dar au fost publicate și diferite articole (științifice și pentru publicul larg). Pe lângă acestea, directorul de proiect a fost implicat în organizarea unor expoziții pentru publicul larg în care au fost prezentate rezultate din timpul proiectului (vezi detalii pe site-ul proiectului).

Rezultate semnificative